Kennisbank
Search…
Planning
Taken
Administratie
Eigenarenafrekening
De eigenarenafrekening geeft een overzicht weer van de reserveringen, hierbij zijn huurinkomsten en overige ontvangsten verrekend op de datum van aankomst/vertrek/betaling.

Eigenarenafrekeningen bijwerken met actuele instellingen

De reserveringen op de eigenarenafrekeningen moeten worden bijgewerkt indien de instellingen voor de eigenarenafrekening zijn gewijzigd.
Ga naar het menu rechtsboven en selecteer Batch-update. Neem de onderstaande instellingen over.
Stap 1: Wat wil je updaten? Reserveringen administratief bijwerken
Stap 2: Welke reserveringen wil je updaten? Referentiedatum: Aankomstdatum Datum vanaf: Datum vanaf gelijk aan rapportage op aankomstdatum Datum tot: Datum tot gelijk aan rapportage op aankomstdatum Accommodatie: Alle accommodaties of specifiek.
Stap 3: Batch-update uitvoeren Reserveringen die voldoen aan de onderstaande criteria worden bijgewerkt. Het onderstaande voorbeeld update de reserveringen voor accommodatie "Zandsteeg 58" voor de rapportage van 2020.
 • Aankomstdatum van woensdag 1 januari 2020 tot vrijdag 1 januari 2021
 • Accommodatie is "Zandsteeg 58"
De volgende onderdelen van de reservering worden bijgewerkt:
 • De reserveringen worden administratief bijgewerkt

Eigenarenafrekening rapportage

Eigenarenafrekening voorbeeld met btw ontvangsten

De periode van 01-01-2020 t/m 31-01-2020 is geselecteerd voor de rapportage, de pdf bijlage voor de eigenaar geeft op de eerste pagina samenvatting weer van het totaal van de huurontvangsten, overige ontvangsten, provisie en servicekosten.
Een specificatie is bijgevoegd met de huurinkomsten, overige ontvangen, provisiekosten en servicekosten. Deze specificatie bevat de btw-percentages, btw-bedragen en btw-totalen voor overname in de btw administratie.
Indien btw voor ontvangsten actief is wordt een samenvatting weergeven van de btw ontvangsten en kosten.

Eigenarenafrekening voorbeeld zonder btw ontvangsten

De periode van 01-01-2020 t/m 31-01-2020 is geselecteerd voor de rapportage, de pdf bijlage voor de eigenaar geeft op de eerste pagina samenvatting weer van het totaal van de huurontvangsten (excl. btw), overige ontvangsten (excl. btw), provisie en servicekosten.
Een specificatie is bijgevoegd met de huurinkomsten, overige ontvangen, provisiekosten en servicekosten. Hierbij wordt over de huurinkomsten en overige ontvangen btw ingehouden.
De huidige KOR is met ingang van 1 januari 2020 vervangen door een nieuwe regeling: de Omzet gerelateerde vrijstellingsregeling (OVOB). In plaats van een korting op de btw kan de ondernemer dan kiezen voor een vrijstelling. Hiermee kan de ondernemer geen btw op factuur (huurontvangsten) meer in rekening brengen.
Controleer altijd bij de accountant of de verhuur belast of onbelast is voor de juiste rapportage.

Toelichting berekening huurbedragen

De huur voor de eigenaar wordt berekend afhankelijk van de geselecteerde opties onder Aangepaste berekening huurbedragen bij de eigenarenafrekening specificatie.
De huurbedragen worden altijd berekenend voor bevestigde en geannuleerde reserveringen met annuleringskosten.
De reserveringen op de eigenarenafrekening worden niet automatisch bijgewerkt na het aanpassen van de instellingen. Zie hiervoor Eigenarenafrekeningen bijwerken (onderaan dit artikel)
Optie 1: Berekening huurbedrag standaard
Voorwaarden De reservering is bevestigd/geannuleerd en onderstaande opties zijn ingesteld onder Instellingen -> Eigenarenafrekening
Tariefgroep voor huurbedrag eigenaar: (leeg) Huur eigenaar standaard kortingsbedrag: (optioneel) Huur eigenaar op basis van tarieven i.p.v. eenmalige arrangementen voor channel manager reserveringen: (inactief)
De berekening werkt als volgt
 • De tariefregels worden opgeteld bij de huursom.
 • De inbegrepen opties en toeslagen worden afgetrokken van de huursom.
 • De kortingsregels (met acccommodatiekorting) worden afgetrokken van de huursom.
 • Het bedrag channel provisie wordt afgetrokken van de huursom.
 • Het eigenaar huur kortingsbedrag wordt afgetrokken van de huursom.
Optie 2: Berekening huurbedrag standaard met uitzondering voor channel manager reserveringen
Voorwaarden De reservering is bevestigd en de onderstaande opties zijn ingesteld onder Instellingen -> Eigenarenafrekening.
Tariefgroep voor huurbedrag eigenaar: (leeg) Huur eigenaar standaard kortingsbedrag: (optioneel) Huur eigenaar op basis van tarieven i.p.v. eenmalige arrangementen voor channel manager reserveringen: (actief)
De berekening werkt als volgt
 • De inbegrepen (doorgestreepte) tariefregels worden opgeteld bij de huursom.
 • De inbegrepen opties en toeslagen worden afgetrokken van de huursom.
 • De kortingsregels (met acccommodatiekorting) worden afgetrokken van de huursom.
 • Het bedrag channel provisie wordt afgetrokken van de huursom.
 • Het eigenaar huur kortingsbedrag wordt afgetrokken van de huursom.
Optie 3: Berekening huurbedrag met tariefgroep
Voorwaarden De reservering is bevestigd en de onderstaande opties zijn ingesteld onder Instellingen -> Eigenarenafrekening.
Tariefgroep voor huurbedrag eigenaar: (tariefgroep geselecteerd) Huur eigenaar standaard kortingsbedrag: (leeg) Huur eigenaar op basis van tarieven i.p.v. eenmalige arrangementen voor channel manager reserveringen: (inactief)
De berekening werkt als volgt
 • De tariefregels van de tariefgroep voor de eigenaar worden opgeteld bij de huursom.
 • De inbegrepen opties en toeslagen worden niet afgetrokken van de huursom.
 • De kortingsregels (met acccommodatiekorting) worden niet afgetrokken van de huursom.
 • Het bedrag channel provisie wordt niet afgetrokken van de huursom.
 • Het eigenaar huur kortingsbedrag wordt wel afgetrokken van de huursom.

Geannuleerde reserveringen

De annuleringskosten van geannuleerde reserveringen worden volgens de werkwijze van de eigenarenafrekening uitbetaald naar de eigenaar als huurbedrag.
We raden aan om de geannuleerde reserveringen te controleren op de juiste annuleringskosten.
Indien geen annuleringskosten zijn betaald (negatief openstaand bedrag) De annuleringskosten kunnen worden aangepast naar 0 om het openstaande bedrag en de eigenarenafrekening te corrigeren.
Indien annuleringskosten zijn betaald (openstaand bedrag = 0) De eigenaar heeft mogelijk geen recht op de annuleringskosten. Neem deze kosten dan over op het veld Eigenaar huur kortingsbedrag. Het huurbedrag van de reservering komt hiermee uit op 0.

Eigenarenafrekening servicekosten

De ontvangsten kunnen worden verrekend met servicekosten zoals onderhoud en vaste bijdragen. Ga hiervoor naar Rapportage -> Eigenarenafrekening -> Servicekostenoverzicht.
Om servicekosten toe te voegen, selecteer de gewenste periode en vul het formulier in onder het overzicht van de servicekosten. De einddatum van de periode is standaard overgenomen.
De servicekosten worden berekenend in de afrekening van de betreffende periode. Indien voor een aangepaste periode wordt gerapporteerd moet de einddatum van deze periode worden opgegeven.

FAQ

Hieronder staat informatie omtrent veel voorkomende vragen.

Er staat een reservering op de afrekening waarvan niet het volledige huurbedrag wordt doorberekend. Hoe kan dat?

Er zijn een hoop voorwaarden die bepalen wat voor bedrag er op een afrekening komt te staan voor een reservering. Afhankelijk van de instellingen voor de afrekening en hoe een reservering is opgebouwd kan het voorkomen dat niet het volledige bedrag op de afrekening komt te staan.
Doorloop onderstaande stappen om te bepalen wat in jou situatie van toepassing is:

Situatie 1:

Controleer of het volgende van toepassing is:
 • De eigenarenafrekening heeft Huur eigenaar op basis van tarieven i.p.v. eenmalige arrangementen voor tour operator reserveringen aan staan en heeft geen tariefgroep voor huurbedrag eigenaar
 • De reservering heeft een eenmalig arrangement, komt van een touroperator en is niet geannuleerd
Indien bovenstaande van toepassing is, wordt het doorberekende tarief bepaald a.d.h.v. oorspronkelijke tariefregels. De reservering heeft een eenmalig arrangement, maar het tarief wat de reservering zou hebben zonder arrangement wordt toegepast. De tariefregel is te herkennen op de reserveringskaart als doorgestreepte regel.
Voorbeeld van een "doorgestreepte" tariefregel
De oplossing voor situatie 1 is als volgt:
De instelling Huur eigenaar op basis van tarieven i.p.v. eenmalige arrangementen voor tour operator reserveringen bij de instellingen van eigenarenafrekening (te vinden via "instellingen" > "Eigenarenafrekening") dient uitgezet te worden. Deze instelling geeft namelijk aan dat het bedrag van het eenmalig arrangement genegeerd moet worden voor reserveringen die via de channelmanager komen en dat het systeem de oorspronkelijke tariefregels moet hanteren. Voor meer informatie, zie optie 2 bij Toelichting berekening huurbedragen.