Eigenaren
Voor een gedetailleerde uitleg over de daadwerkelijke afrekening, kijk dan hier: Eigenarenafrekening.

Eigenaar aanmaken

Voordat je een eigenaar een afrekening kunt versturen, moet je eerst een eigenaar aanmaken. Dit kan via "instellingen" > "eigenaren" > "nieuwe eigenaar".
Voor een eigenaar kan je een aantal gegevens opgeven. De volgende velden zijn verplicht:
  • Naam
  • E-mail
  • Wachtwoord
  • Land
  • Taal
Bij het onderdeel "Geactiveerde modules" kan je bepaalde rechten toekennen aan een eigenaar. Indien een optie aan staat, zal deze optie blauw gearceerd zijn.
Voorbeeld van een ingestelde eigenaar
Let op: Een eigenaar ontvangt niet automatisch een e-mail zodra er een account voor hem is aangemaakt.

Eigenaar koppelen

Als je een eigenaar hebt aangemaakt, kun je deze koppelen aan een locatie. Dit kan via "instellingen" > "eigenarenafrekening" > "nieuwe specificatie".
Allereerst zal er gevraagd worden voor welke eigenaar, welke accommodatie en welke locatie je een specificatie wilt aanmaken. Deze 3 velden zijn allen verplicht.

Huurontvangsten en provisie

Onder dit kopje kan je instellen wat je als organisatie aan provisie ontvangt. De provisiepercentage kan je afzonderlijk instellen voor algemene reserveringen, reserveringen die via een channel komen (tour operator) en voor reserveringen die door de eigenaar zijn aangemaakt.
Daarnaast kan je instellingen aanpassen m.b.t. BTW en opmaak van de afrekening. Hieronder vind je uitleg over deze instellingen:
Huurbedragen en provisie verrekenen op eigenarenafrekening Hiermee wordt het uitbetalen van huurontvangsten geactiveerd.
Huurbedragen verrekenen incl. btw (btw uitbetalen) Hiermee wordt btw op verhuur uitbetaald.
Provisie percentage algemeen Provisie percentage indien reserveringsbron niet gelijk is aan Eigenaar, Channel manager, Booking.com of Traum Ferienwohnungen
Provisie percentage tour operator Provisie percentage indien reserveringsbron gelijk is aan Channel manager, Booking.com of Traum Ferienwohnungen
Provisie percentage eigenaar Provisie percentage indien reserveringsbron gelijk is aan Eigenaar
Provisie btw tarief Indien het provisie btw tarief niet gelijk is aan het algemene tarief kan dit hier worden opgegeven.
Provisie bedrag op basis van percentage huurbedrag incl. btw Indien de provisie op basis van het bedrag incl. is berekend, activeer deze instelling.
Provisie bedrag btw weergeven in de samenvatting Indien de provisie in de samenvatting (pagina 1) moet worden opgesplitst in een provisie bedrag excl. btw en btw bedrag, activeer deze instelling.

Opties en toeslagen voor eigenaar

Opties en toeslagen kunnen optioneel doorberekend worden aan de eigenaar. De instellingen vind je onder het tabblad "Opties en toeslagen voor eigenaar" .
Met de instellingen "Opties en toeslagen als ontvangsten verrekenen op eigenarenafrekening" activeer je het het uitbetalen van opties en toeslagen aan de eigenaar.
In het venster met opties & toeslagen kan je de gewenste opties & toeslagen selecteren die als ontvangst naar de eigenaar doorberekend moeten worden.
Eventueel kan je met de optie "Opties en toeslagen verrekenen incl. btw (btw uitbetalen)" ook de btw over opties en toeslagen uitbetalen.
Indien een optie en toeslag handmatig is ingevoerd, is deze niet gekoppeld aan de eigenarenafrekening instellingen.
Om bijvoorbeeld schoonmaak uit te betalen aan de eigenaar is het belangrijk om de handmatige opties en toeslagen om te zetten naar ingestelde optie/toeslagen

Afrekeningen versturen

Zodra een eigenaar is aangemaakt en er is hiervoor een eigenarenafrekening specificatie voor gemaakt, kunnen de afrekeningen ingezien worden en verstuurd worden.
Om een afrekening te bekijken, navigeer je naar "rapportage" > "eigenarenafrekeningen" > "overzichten". In dit overzicht dien je mogelijk eerst de periode aan te passen, voordat er een overzicht gegenereerd wordt.
In dit overzicht kan je een afrekening bekijken d.m.v. de knop "Exporteer PDF".
Met de knop "Kostenspecificatie" krijg je een overzicht te zien van servicekosten voor die specifieke afrekening. Dit zijn kosten die de eigenaar aan de organisatie moet betalen, en dus wordt ingehouden op de afrekening. Uitleg over hoe je servicekosten aanmaakt, vind je hier: Servicekosten.
Met het gebruik van de selectievakjes aan de linkerkant kan een afrekening naar de bijbehorende eigenaar verstuurd worden.
Voorbeeld van de eigenarenafrekening overzicht
Voor een gedetailleerde werking van de eigenarenafrekening, ga naar: Eigenarenafrekening
Last modified 11mo ago