Tarieven
Het instellen van tarieven voor een nieuw seizoen kan je doen via Instellingen -> Tarieven. Hier kan je per accommodatie tarieven toevoegen.
Voordat je tarieven in gaat voeren, dien je de volgende stappen eerst gedaan te hebben:

Stappenplan voor het aanmaken van een nieuw tarief

Wil je tarieven invoeren voor een seizoen- of jaarplaats? Kijk dan op de pagina: Jaarplaatsen, Seizoenplaatsen of Arrangementen.

Stap 1: Basistarief aanmaken

In Recranet Booking bestaan tarieven uit een basistarief en een optioneel extra tarief. We gaan ervan uit dat er minimaal een basis tarief wordt/is aangemaakt per accommodatie. Dit kan je als volgt doen:
  1. 1.
    Navigeer naar "Instellingen" > "Tarieven"
  2. 2.
    Klik bij de accommodatie waarvoor je tarieven wilt aanmaken op "Tarieven"
  3. 3.
    Klik rechtsboven op "Nieuw basistarief"
Als het goed is zie je nu een formulier waarin je een basistarief kunt aanmaken. Het volgende wordt gevraagd onder het tabblad "Algemeen":
Omschrijving Vul hier een omschrijving in. Dit kan alles zijn wat je maar wilt, maar dit wordt gecommuniceerd naar gast. Kies dus een logische omschrijving, zoals: "Tarief kampeerplaats 2021"
Periode van Hiermee geef je aan vanaf wanneer dit tarief geldig is. Dit komt eigenlijk altijd overeen met de begindatum van het seizoen, bijvoorbeeld: "2021-01-01"
Periode tot Hiermee geef je aan tot wanneer dit tarief geldig is. Dit komt eigenlijk altijd overeen met de einddatum van het seizoen, bijvoorbeeld: "2021-12-31"
Prioriteit Wat prioriteit exact betekend, wordt later uitgelegd. Voor het basistarief geldt altijd dat de prioriteit '1' is.
De overige instellingen onder het tabblad "Algemeen" laten we voor wat het is. Hieronder zie je een voorbeeld van een correct ingesteld basistarief. Als je klaar bent met het instellen van de instellingen onder het tabblad "Algemeen", ga dan door naar Stap 2: Prijzen invoeren voor het basistarief.
Per seizoen dien je nieuwe tarieven aan te maken. Vaak betekent dit dat je eens per jaar nieuwe tarieven aan het aanmaken bent.

Stap 2: Prijzen invoeren voor het basistarief

De volgende stap is om daadwerkelijk de tarieven in te voeren voor het basistarief. Dit kan je doen onder het tabblad "Prijsspecificaties".
Afhankelijk van de tariefstructuur die je hanteert, moeten de tarieven iets anders worden ingesteld. Hieronder zie je een aantal mogelijke tariefstructuren staan. Volg de instructies voor de tariefstructuur, welke het meest overeenkomt met jou tariefstructuur:
Als je bovenstaande stappen hebt gevolgd en je bent klaar met het aanmaken van je basistarief, klik je linksboven op "Wijzigingen opslaan".
Je hebt nu een tarief aangemaakt!
Nadat je het basistarief hebt aangemaakt raden we aan om het eerst te testen voordat je verder gaat. Maak wat testboekingen aan in het dashboard! Succes!

Stap 3 (Optioneel): Overige tarieven

Naast het basis tarief worden soms ook extra tarieven gerekend. Vaak wordt dit gebruikt voor tarieven per persoon per nacht, wat bovenop het basis tarief komt.

Stap 3.1: Nieuw tarief aanmaken

Maak een nieuw tarief aan. Doe dit volgens de volgende stappen:
  1. 1.
    Navigeer naar "Instellingen" > "Tarieven"
  2. 2.
    Klik bij de accommodatie waarvoor je tarieven wilt aanmaken op "Tarieven"
  3. 3.
    Klik rechtsboven op "Nieuw tarief"
Als het goed is zie je nu een formulier waarin je een tarief kunt aanmaken. Het volgende wordt gevraagd onder het tabblad "Algemeen":
Omschrijving Vul hier een omschrijving in. Dit kan alles zijn wat je maar wilt, maar dit wordt gecommuniceerd naar gast. Kies dus een logische omschrijving, zoals: "Prijs per persoon".
Periode van Hiermee geef je aan vanaf wanneer dit tarief geldig is. Dit komt eigenlijk altijd overeen met de begindatum van het seizoen, bijvoorbeeld: "2021-01-01"
Periode tot Hiermee geef je aan tot wanneer dit tarief geldig is. Dit komt eigenlijk altijd overeen met de einddatum van het seizoen, bijvoorbeeld: "2021-12-31"
Prioriteit Indien je in het basis tarief een inbegrepen aantal personen hanteert, geeft de prioriteit aan welk tarief als eerst inbegrepen is. De prioriteit stel je altijd in vanaf '2' (want '1' is het basistarief). 1 is de hoogste prioriteit, dan 2, dan 3, etc.
De overige instellingen onder het tabblad "Algemeen" laten we voor wat het is. Hieronder zie je een voorbeeld van een correct ingesteld tarief. Als je klaar bent met het instellen van de instellingen onder het tabblad Algemeen", ga dan door naar Stap 3.2: Prijzen invoeren voor het een tarief.

Stap 3.2: Prijzen invoeren voor een tarief

De volgende stap is om daadwerkelijk de tarieven in te voeren voor het tarief. Dit kan je doen onder het tabblad "Prijsspecificaties".
Afhankelijk van de tariefstructuur die je hanteert, moeten de tarieven iets anders worden ingesteld. Hieronder zie je een aantal mogelijke tariefstructuren staan. Volg de instructies voor de tariefstructuur, welke het meest overeenkomt met jou tariefstructuur:
Als je bovenstaande stappen hebt gevolgd en je bent klaar met het aanmaken van je tarief, klik je linksboven op "Wijzigingen opslaan".
Je hebt nu een tarief aangemaakt!
Nadat je een nieuw tarief hebt aangemaakt raden we aan om het eerst te testen voordat je verder gaat. Maak wat testboekingen aan in het dashboard! Succes!

Administratieve instellingen

Voor elk soort tarief, basis of regulier, kan je administratieve instellingen aanpassen. Zo is het mogelijk om een BTW percentage te kiezen alsmede een grootboekrekening.
  1. 1.
    Navigeer naar "Instellingen" > "Tarieven"
  2. 2.
    Klik bij de accommodatie waarvoor je de tarieven wilt bewerken op "Tarieven"
  3. 3.
    Klik bij de tarief welke je wilt bewerken op "bewerken"
  4. 4.
    Open het tabblad "Administratief"
Je ziet nu een kort formulier met twee mogelijkheden. Je kunt een BTW tarief en/of een grootboekrekening selecteren. Vergeet na het selecteren van de juiste instellingen niet om op "Wijzigingen opslaan" te klikken linksboven.

Inbegrepen aantal personen

Het is mogelijk om in het basistarief een x aantal inbegrepen personen op te geven. Dit zorgt ervoor dat het tarief voor een extra persoon verrekend wordt vanaf een x aantal personen. Een inbegrepen aantal personen stel je als volgt in:
  1. 1.
    Navigeer naar "Instellingen" > "Tarieven"
  2. 2.
    Klik bij de accommodatie waarvoor je het basistarief wilt aanpassen op "Tarieven"
  3. 3.
    Klik bij het basistarief wat je wilt aanpassen vervolgens op "Bewerken"
Open vervolgens het tabblad "Prijsspecificaties". Per periode zie je, onder de kolom "Berekening", een regel staan met de volgende tekst:
Tariefperiode heeft ... inbegrepen personen
Op de stippellijn kun je het aantal inbegrepen personen invoeren. Dit moet je dus per periode aangeven. Vergeet vervolgens niet op "Wijzigingen opslaan" te klikken.
Indien je bij een periode te optie "Prijs per persoon" hebt aangevinkt, dan is het niet mogelijk om een inbegrepen aantal personen in te voeren.
Last modified 10mo ago